pexels-kamaji-ogino-5064878

Schoon schip maken

Als je wel eens gekampeerd hebt, dan komt het je vast bekend voor: Na twee weken kamperen pak je je tent weer in en verwijder je het grondzeil. Zeker na een wat vochtiger periode komt je dan een geur van rottend gras tegemoet, zie je allerlei ongedierte wegschieten en wellicht een enkele mollengang.

Tijdens het kamperen, toen de boel afgedekt was, was er niets van te merken. Maar onder het grondzeil is het gaan broeien en het ongedierte maakte dankbaar gebruik van deze prachtige schuilplaats met een overvloed aan eten.

Zonden bedekken

Hieraan moest ik denken toen ik een preek hoorde over zonden bedekken. Als ik mijn zonde niet beleid aan God en aan andere mensen dan dek ik ze eigenlijk af. Hetzelfde geldt als ik een ander iets heb aangedaan en geen vergeving vraag. Of als ik geen vergeving schenk wanneer een ander mij iets heeft aangedaan. Ik stop het als het ware allemaal weg onder het zeil. Aan de buitenkant lijkt er niets aan de hand. Maar van binnen gaat het broeien, soms zonder dat ik het zelf merk. En als dan door een bepaalde gebeurtenis, door een opmerking of door iets wat ik lees dat denkbeeldige zeil wordt opgelicht, dan komt er een hoop ellende tevoorschijn.

In de Bijbel lezen we dat ook terug. "Zolang ik zweeg, teerden mijn botten weg, kreunend leed ik, de hele dag. Zwaar drukte uw hand op mij, dag en nacht, mijn kracht smolt weg als in de zomerhitte." (Psalm 32:3-4) David werd er letterlijk ziek van. Hij was gevangen door het kwaad.

Weg met het afdekzeil!

Gelukkig wist hij ook dat er een uitweg is: "Toen beleed ik u mijn zonde, ik dekte mijn schuld niet toe, ik zei: ‘Ik beken de HEER mijn ontrouw’ – en u vergaf mij mijn zonde, mijn schuld." (Psalm 32:5) David ervaart zelf hoe genezend het werkt. Hij raadt het iedereen aan: "Laten uw getrouwen dus tot u bidden als zij in zichzelf een zonde vinden. Stormt dan een vloed van water aan, die zal hen niet bereiken." (Psalm 32:6) Je komt er sterker uit! Jacobus komt met een vergelijkbaar advies:  "Beken elkaar uw zonden en bid voor elkaar, dan zult u genezen. Want het gebed van een rechtvaardige is krachtig en mist zijn uitwerking niet." (Jacobus 5:16)

Let op het verschil! David zegt: Ga bidden. Vertel het aan God. Jacobus zegt: Vertel het aan elkaar en ga dan samen bidden. Dek je zonden dus niet af, maar vertel ze aan God en aan de mensen om je heen. En wat mij dan zo geweldig raakt is, dat God dan zegt: 'Als je dat doet, weet dan, dat Ik het al afgedekt heb met het bloed van Mijn Zoon. Niet voor even, maar voor altijd!' "Gelukkig de mens van wie de ontrouw wordt vergeven, van wie de zonden worden bedekt. Gelukkig als de HEER zijn schuld niet telt, als in zijn geest geen spoor van bedrog is." (Psalm 32:1-2)

Je hebt een keuze: "Stel uzelf niet langer in dienst van de zonde als een werktuig voor het onrecht, maar stel uzelf in dienst van God." (Romeinen 6:13) Of het één, óf het ander. Een tussenweg is er niet. Welke van de twee kies jij?