pexels-kamaji-ogino-5064878

Opruiming houden in je leven

Heb je wel eens gekampeerd? Na een week of twee pak je je tent weer in. En dan haal je het grondzeil weg. Vooral wanneer het af en toe geregend heeft, ruik je dan een geur van rottend gras. Ook zie je allerlei ongedierte wegschieten en misschien een enkele mollengang.

Zolang de tent er stond en de grond was afgedekt, was er niets van te merken. Maar onder het grondzeil is het gaan broeien. En het ongedierte maakte dankbaar gebruik van deze prachtige schuilplaats met heel veel eten.

Afrekenen met zonde

Hieraan moest ik denken toen ik nadacht over zonden. Als ik mijn zonde niet aan God vertel en aan andere mensen, dan verstop ik ze eigenlijk. Ook wanneer ik een ander iets heb aangedaan en er geen vergeving voor vraag. Of een ander niet vergeef wanneer hij of zij mij iets heeft aangedaan.

Ik stop het allemaal weg. Aan de buitenkant lijkt er niets aan de hand. Maar van binnen gaat het broeien, soms zonder dat ik het zelf merk. Door een bepaalde gebeurtenis, door een opmerking of door iets wat ik lees kan dan ineens dat denkbeeldige zeil worden opgetild. En dan komt er ineens een hoop ellende tevoorschijn!

In de Bijbel lees ik dat ook: "Eerst zweeg ik over mijn fouten. Ik werd ziek, ik huilde de hele dag. dag en nacht voelde ik Uw woede, Heer. Ik verloor al mijn kracht, ik kon niet meer verder. (Psalm 32:3-4 BGT) David werd er letterlijk ziek van. Hij was gevangen door het kwaad.

Gelukkig wist hij ook dat er een uitweg is: "Toen vertelde ik U over mijn fouten, ik zweeg niet langer over mijn schuld. Ik zei eerlijk wat niet goed was, en U hebt me alles vergeven." (Psalm 32:5 BGT) Daarna is David echt opgelucht! Hij raadt het iedereen aan: "Mensen die U trouw zijn, moeten doen wat ik gedaan heb. Ze moeten tot U bidden als het niet goed met hen gaat. Dan zijn ze veilig in het grootste gevaar."(Psalm 32:6 BGT) Je komt er sterker uit!

Advies

Jacobus komt met een advies dat er veel op lijkt: "Vertel elkaar wat je verkeerd gedaan hebt. En bid voor elkaar. Dan zullen jullie gered worden. Want als goede en eerlijke mensen tot God bidden en Hem om iets vragen, zullen ze het zeker krijgen." (Jacobus 5:16 BGT)

Let op het verschil! David zegt: Ga bidden. Vertel het aan God. Jacobus zegt: Vertel het aan elkaar en ga dan sámen bidden. Verstop je zonden dus niet, maar vertel ze aan God en aan de mensen om je heen.

Weet je wat mij zo raakt? Dat God dan zegt: Als je dat doet, dan zal ik je om Jezus' wil vergeven. Niet voor even, maar voor altijd! "U hebt mij vergeven, Heer, U denkt niet meer aan mijn fouten. Daarom ben ik gelukkig." (Psalm 32:1-2 BGT)

"Wij zijn vanuit de dood naar het leven gegaan. Doe daarom geen verkeerde dingen meer. Want daarmee leef je in dienst van de zonde. Maar doe het goede, want alleen dan leef je in dienst van God." (Romeinen 6:13 BGT)

Kiezen dus: óf het één, óf het ander. Leven in dienst van de zonde óf leven in dienst van God. Een tussenweg is er niet. Welke van de twee kies jij?

Om over na te denken

  • "U hebt mij vergeven, Heer, U denkt niet meer aan mijn fouten. Daarom ben ik gelukkig." Dat staat in Psalm 32:1-2. Lukt het je om dat ook echt te geloven? Zo niet, hoe komt dat?
  • Heb je God wel eens verteld over iets, dat je verkeerd hebt gedaan. Weet je nog wat de laatste keer was? Merkte je toen ook, net als David, dat het je opluchtte? Lukte het je om het daarna ook echt los te laten?
  • Heb je wel eens met een ander gepraat over een zonde die je gedaan hebt? Bijvoorbeeld met een vriend of vriendin, je ouders, iemand uit de kerk. Zou je dat durven? Denk je dat het je zou kunnen helpen, zoals Jacobus zegt?
  • Zou het praten met anderen over dingen die je verkeerd hebt gedaan jou ook kunnen helpen om het in het vervolg niet meer te doen?

Gebed

Vader, ik vind het fijn dat U van mij houdt. Dank U wel, dat U mijn zonde wilt vergeven. Help mij om het eerlijk aan U te vertellen, als ik iets verkeerd doe. Help mij ook om het aan anderen te vertellen, zodat ze voor mij kunnen bidden.

Vader vergeef me dat ik ... (Vertel in je eigen woorden aan God wat je vandaag niet fout hebt gedaan.)

Dank U wel, dat U het mij wilt vergeven. Help mij ook om mijzelf te vergeven en om anderen te vergeven. Help mij door de Heilige Geest om te luisteren naar wat U zegt.

Dit bid ik U in Jezus' Naam. Amen.