begrafenis

Leven na de dood

Afscheid nemen als iemand overlijdt doet pijn. Of je het nu aan ziet komen of het komt plotseling, in beide gevallen geeft het veel verdriet en doet het pijn. Ineens is iemands leven hier op aarde voorbij. Je hebt alleen nog de herinneringen.

Tijdens de dankdienst voordat iemand begraven werd, lazen we Psalm 121. Een hele bekende psalm. Er zijn veel liederen gemaakt waarvoor de tekst van deze psalm is gebruikt. En terecht! Toen ik hem nog eens goed door las, was ik opnieuw onder de indruk. De psalm geeft een duidelijk antwoord op de vraag: ‘Wat moet ik doen in moeilijke omstandigheden?

Weet je wat het antwoord van deze psalm is?

  • Verwacht hulp van God. (vers 1 en 2)
  • Hij is 24 uur per dag bereikbaar. (vers 3 en 4)
  • Hij is bij je in alle omstandigheden. (vers 5 en 6)
  • Er komt nooit een einde aan Zijn hulp. (vers 7 en 8)

Toch voelt het ook wel dubbel. “De HEER behoedt je voor alle kwaad, Hij waakt over je leven.” (Psalm 121:7 NBV) Oké, maar waarom sterven mensen dan aan een slopende ziekte? Waarom verongelukt een jong kind? Waarom heeft mijn vriendin het zo moeilijk? Waarom staan we huilend om een graf? Wat heb ik dán aan die 'prachtige psalm'?

Onbeantwoorde vragen

Hele logische vragen. En die mag je ook stellen! In andere psalmen zie je dat David dat ook doet. Soms is er een antwoord, soms ook niet. Veel vragen zullen onbeantwoord blijven. Sommige vragen zijn namelijk als een soort hoge berg, waar ik niet over heen kan kijken. En toch kijkt de schrijver van deze psalm naar God. Hij vertrouwt God. Hij is er vast van overtuigd, dat God wél over al die bergen heen kan kijken!

“Je moet niet vanuit je omstandigheden naar Jezus kijken, maar vanuit Jezus naar je omstandigheden.” zei iemand eens. Met andere woorden: Kijk door de ogen van Jezus naar de vragen die je hebt en probeer dan de antwoorden te vinden. Misschien ontdek je dan ook wel, dat bepaalde vragen ook gewoon niet beantwoord hoeven te worden ...

Al je vragen zullen nooit helemaal beantwoord worden in dit leven. “Nu kijken we nog in een wazige spiegel, maar straks staan we oog in oog. Nu is mijn kennen nog beperkt, maar straks zal ik volledig kennen, zoals ik zelf gekend ben.” (1 Korintiërs 13:12 NBV)

‘Kennen’ betekent hier niet ‘weten’, maar ‘relatie hebben’. Wanneer je antwoorden probeert te vinden op lastige en ingrijpende vragen, dan is het alsof je kijkt in een wazige spiegel. En dan soms ook nog dwars door de tranen heen van je verdriet.

Dubbel wazig dus. Maar God belofte is: ‘Straks zul je mij net zo goed begrijpen, als ik jou nu al begrijp’. Er komt een tijd, dat er geen wazige spiegel meer is en zijn er ook geen tranen meer zijn!

“Dit is dus waar het in het geloof om gaat: geloof, vertrouwen en liefde. Dat moet steeds het belangrijkste in ons leven zijn. Maar het allerbelangrijkste is de liefde.” (1 Korinthiërs 13:13 BGT)

Geloven dat Gods Woord waarheid is. Vooruit kijken naar wat komt, naar wat God beloofd heeft en daar op hopen. En vanuit die zekerheid God liefhebben boven alles. En ook iedereen die op je pad wordt geplaatst.

Zo zal God je vol liefde over elke berg heen tillen. De berg wordt er niet lager van. Maar weet, dat je je geen zorgen meer hoeft te maken over hoe je over die berg heen komt. Hoeveel verdriet je ook hebt. En hoeveel pijn het ook doet wanneer je afscheid moet nemen van iemand. De dood heeft niet het laatste woord. Dat heeft Jezus. En Hij belooft je, dat Hij er altijd voor je zal zijn!

“Mensen die op de Heer vertrouwen, krijgen nieuwe kracht. Zij lopen zonder moe te worden. Zij rennen zonder te struikelen. Ze zijn zo sterk als een adelaar, die vertrouwt op zijn krachtige vleugels.” (Jesaja 40:31 BGT)

Om over na te denken

  • “Mensen die op de Heer vertrouwen, krijgen nieuwe kracht.” (Jesaja 40:31 BGT) Heb je dat zelf wel eens gemerkt? In welke situatie was dat? Wat merkte je toen precies?
  • God is altijd bereikbaar, 24 uur per dag. Maak je daar wel eens gebruik van? Alleen als je het moeilijk hebt of ook als je blij of dankbaar bent?
  • Heb je zelf wel eens iemand verloren van wie je heel veel hield? Welke verwachtingen had je toen van God? Heb je dat ook met God gedeeld? Wat heb je in die tijd van God gemerkt?
  • Soms heb je vragen waar je geen antwoord op krijgt. Lukt het je om je daar bij neer te leggen?
  • 'De dood is niet het einde'. Denk je daar wel eens over na? Wat betekent dit voor jou persoonlijk? Verandert dat ook iets aan jouw verdriet? Maak je in dit leven daardoor ook andere keuzes?
  • Wat heb jij van andere mensen nodig wanneer je verdriet hebt? En wat kun jij zelf betekenen voor anderen die verdrietig zijn? Bid je wel eens voor mensen die verdriet hebben?

Gebruikte Bijbelteksten

Psalm 121
Jesaja 40:31
1 Korinthiërs 13:12-13

Meer lezen in de Bijbel

Psalm 23
Psalm 146
Romeinen 15:4-6
1 Korinthe 2:9-12
1 Tessalonicenzen 5:8-11

Gebed

Vader, soms begrijp ik helemaal niets van dingen die er gebeuren. Soms heb ik zoveel vragen en krijg ik geen antwoorden. Dat vind ik heel erg moeilijk! Help mij om dan op U te vertrouwen. Help mij om toch steeds mijn vragen aan U te blijven stellen. Help mij bij het zoeken naar antwoorden. Maar ook om rust te vinden wanneer die antwoorden er gewoon niet zijn. Geef dat ik merk dat ik nieuwe kracht krijg van U door de Heilige Geest. Dank U wel, dat U er 24 uur per dag voor mij bent. Dank U, dat u er bent als ik blij ben, maar ook als ik verdrietig ben of boos. Dank U dat U belooft, dat U mij nooit alleen zult laten. Dank U dat aan Uw hulp nooit een einde komt! Dank U dat U van mij houdt. Leer mij om net zoveel van U te houden als U van mij houdt. En leer mij ook om net zoveel van anderen te houden. Vader, geef mij geloof, vertrouwen en liefde door de Heilige Geest.

In Jezus' Naam, Amen.