bidden om een zegen

Jouw plan of Gods plan?

Op vakantie! Spullen inpakken en wegwezen en lekker genieten! Alleen maar chillen! God geeft ons zoveel om van te genieten, vind je niet?

Ik zat een keer op de eerste vakantiedag voor de caravan. Lekker buiten eten natuurlijk! We gingen bidden en vroegen God om een zegen. Ook voor de rest van deze vakantie ...

Later dacht ik daar nog eens over na. Natuurlijk is het altijd goed om God om een zegen te vragen. Maar op welk moment doe je dat eigenlijk?

Plannen maken

In dit geval werd ik me er van bewust, dat ik eigenlijk vooral met mijn plannen bezig was. En dat ik God er pas achteraf bij betrok. Maanden geleden hadden we het er thuis al over waar we naar toe zouden gaan. Via internet hebben we verschillende mogelijkheden bekeken, maar we waren het snel met elkaar eens, wat het moest worden dit jaar. Dus hebben we geboekt, een aanbetaling gedaan en vrije dagen geregeld. En dan in de dagen voordat we weg gingen nog alle spullen bij elkaar zoeken en regelen wat er nog geregeld moet worden.

Ik betrapte mezelf er op, dat dit gebed op de camping eigenlijk pas het eerste moment was, dat ik God in het hele verhaal betrok en Hem om een zegen vroeg. Eerst zelf plannen gemaakt, van alles geregeld en toen pas kwam God in beeld.

Vragen om een zegen

Nu geloof ik dat God niet afhankelijk is van mijn vraag om een zegen. Maar als ik zeg, dat ik in alles van God afhankelijk ben, Hem wil volgen en Zijn wil wil doen, is het het dan niet logischer om vooraf om een zegen te vragen in plaats van achteraf?

Het is maar een voorbeeld ... Maar ik werd me bewust, dat ik zelf vaak al heel veel heb gepland en geregeld. En pas achteraf, als alles eigenlijk al geregeld is, om een zegen vraag. Ik leg Hem mijn plannen voor aan God in plaats van Hem te vragen naar Zijn plannen. En eigenlijk probeer ik dus zelf de controle te houden. En draait het eigenlijk om mij in plaats van om God.

Als ik er over na denk, merk ik dat daar een drang onder zit van zelf alles in hand willen hebben. Ik regel graag zelf mijn zaakjes in plaats van het aan een ander over laten. Daar onder zit een gevoel van onzekerheid. Regel je het zelf, dan weet je wat je krijgt. Maar laat je het aan een ander over, dan moet je maar afwachten en loslaten.

En toch is dát wat God van mij vraagt! Wie weet er beter wat ik nodig heb dan Degene die mij gemaakt heeft? Zijn Zoon leerde mij om te bidden: "Geef ons vandaag het brood dat wij nodig hebben.” (Matteüs 6:11 NBV) En Jezus leert mij ook: "Als jullie in mij blijven en mijn woorden in jullie, kun je vragen wat je wilt en het zal gebeuren. (Johannes 15:7 NBV)

Wat vraag je eigenlijk?

Dat betekent niet, dat ik alles krijg wat mijn hartje begeert! Want dát kan wel eens heel verkeerd uitpakken! Een voorbeeld vind je in Psalm 106. Ook het volk Israël dacht zélf wel te weten wat het nodig had: "Toen vertrouwden ze weer op God, ze zongen liederen om Hem te danken. Maar al snel vergaten ze wat Hij voor hen gedaan had. Ze werden ongeduldig, ze wilden niet wachten op Zijn hulp. Toen ze in de woestijn waren, wilden ze steeds meer eten hebben. Ze wilden weten of God hun alles kon geven. Hij gaf ze eten, zo veel ze wilden, totdat ze er ziek van werden. (Psalm 106:12-15 BGT)

God zegt: Als jullie het dan zo goed weten, dan zullen we wel eens zien wat er van komt ... Een belangrijke les voor ons allemaal!

God wil graag betrokken zijn in jouw leven. Niet alleen, dat je je jouw plannen aan Hem voorlegt . Maar net andersom! Dat je allereerst Hem vraagt naar Zijn plannen voor jou. Als je God kent, dat wil zeggen een relatie met Hem hebt, leer je steeds beter Zijn stem verstaan. Dan ga je ook leren begrijpen welke plannen Hij voor je heeft. De Heilige Geest zal je daarin leiden. Ook al snap je in het begin misschien nog niet precies wat God bedoelt.

Vertrouwen

En dan ga je eigenlijk vanzelf ook anders bidden. Dan vraag je niet om wat jij denkt nodig te hebben. Maar je vraagt of God dat wil geven wat nodig is om Zijn plan uit te voeren; om Zijn wil te kunnen doen.

"Als we bidden, mogen we vol vertrouwen zijn. Want God luistert naar ons als wij Hem iets vragen dat past bij Zijn wil. We weten dus dat God naar ons luistert als we Hem iets vragen." (1 Johannes 5:14-15)

En dat zie je door de hele Bijbel heen. Een bekend gebed in de Bijbel is het gebed van Jabes: "Wil mij toch overvloedig zegenen en mijn gebied vergroten; laat Uw Hand met mij zijn; weer van mij het kwade, zodat mij geen smart treft! En God schonk wat hij had gevraagd." (1 Kronieken 4:10 NBG)

Biddend je plannen maken ... Dat is een uitdaging, want je moet leren om je eigen plannen los te laten. Maar het is het waard! God wil je zegenen als je zoekt naar Zijn plan voor jou!

Om over na te denken

  • Zijn er plannen waar je op dit moment mee rond loopt? Iets wat op je bucketlist staat? Of een vakantie? Een studie die je wilt gaan doen?
  • Heb je deze plannen al met God besproken? Zo niet, zou je dat eens willen proberen? En als je het al wel gedaan hebt: Heeft het je geholpen om je plannen met God te bespreken? Wat merkte je daar van?
  • Kun je een voorbeeld noemen uit je eigen leven, dat je ergens voor gebeden hebt en merkte dat God je gebed verhoorde of je hielp om keuzes te maken?
  • Heb je God wel eens gevraagd wat Zijn plan is voor jou? Durf je het aan om die vraag aan God te stellen? Probeer het eens uit! En schrijf tijdens of na je gebed dan eens op welke gedachten je daar bij had. Misschien komen daar later nog gedachten bij. Schrijf die er dan later allemaal bij. En vergeet ook niet om de datum er bij te zetten. Heel bijzonder om dat later nog eens terug te lezen! Een hele goede manier om je te helpen ontdekken hoe God jouw gebeden beantwoordt!
  • Als je met een groep bent: Hoe kun je elkaar helpen om Gods stem te verstaan en Zijn plan voor jullie allemaal te ontdekken?

Gebruikte Bijbelteksten

1 Kronieken 4:10
Psalm 106:12-17
Mattheüs 6:11
Johannes 15:7
1 Johannes 5:14-15

Meer lezen in de Bijbel

Spreuken 16:1-9
Spreuken 19:21
Jesaja 55:6-9
Jeremia 29:11-13
Romeinen 8:26-30

Gebed

"Wil mij toch overvloedig zegenen en mijn gebied vergroten; laat Uw Hand met mij zijn; weer van mij het kwade, zodat mij geen smart treft!"

In Jezus' Naam, Amen.